CVE-2026-11931
ŚrednieCVSS 5.5Prawdopodobieństwo exploitacji (EPSS)
Niskie ryzykoPercentyl 2 - wyżej niż 2% wszystkich znanych CVE
Streszczenie
W Kiro IDE na macOS i Linux przed wersją 0.11.133 występują nieprawidłowe domyślne uprawnienia, które mogą ujawniać plik pamięci podręcznej tokenów uwierzytelniających innym lokalnym użytkownikom lub procesom. Uprawnienia do pliku są ustawione na 0644 zamiast 0600.
Ocena ryzyka
Organizacje mogą być narażone na nieautoryzowany dostęp do tokenów uwierzytelniających, co może prowadzić do naruszenia bezpieczeństwa i utraty danych.
Rekomendacja
Zaleca się aktualizację Kiro IDE do wersji 0.11.133 lub nowszej. Po aktualizacji i ponownym uruchomieniu aplikacji, uprawnienia pliku pamięci podręcznej zostaną automatycznie zaktualizowane.
Inne podatności w Kiro IDE
Zobacz wszystkie- CVE-2026-18656Wysokie
Niekontrolowany element ścieżki wyszukiwania w Kiro IDE przed wersją 1.0.228 w systemie Windows może pozwolić zdalnemu nieuwierzytelnionemu aktorowi na wykonanie dowolnego kodu poprzez złośliwie spreparowany katalog projektu zawierający plik wykonywalny, który omija zabezpieczenia zaufania do obszaru roboczego, gdy lokalny użytkownik otworzy ten katalog.
- CVE-2026-5429Wysokie
W Kiro IDE przed wersją 0.8.140, w widoku webview agenta Kiro, brak sanityzacji danych wejściowych podczas generowania strony internetowej umożliwia zdalnemu, nieuwierzytelnionemu atakującemu wykonanie dowolnego kodu poprzez spreparowaną nazwę motywu kolorystycznego. Wymaga to od użytkownika zaufania do przestrzeni roboczej po wyświetleniu monitu.
Oryginalny opis (angielski, źródło NVD)
Incorrect default permissions in Kiro IDE on macOS and Linux before version 0.11.133 could expose the authentication token cache file to other local users or processes via world-readable permissions (0644) instead of owner-restricted permissions (0600). To remediate this issue, users should upgrade to Kiro IDE version 0.11.133 or later. After upgrading and restarting the application, the cache file permissions are automatically updated on the next token refresh. Users operating in a multi-user environment can invalidate existing tokens by reauthenticating.

